Pin It

Na długo nim przybyli tu Hiszpanie, mieszkańcy obecnego Meksyku znali magiczną moc błękitnej agawy.
Z soku tej rośliny tworzyli alkoholowy napój zwany meskalą.

Dziś, słynna roślina i sok wciąż są fermentowane i przerabiane w towar eksportowy Meksyku – tequilę.
W ciągu czterech lat, wielokrotnie nagradzany fotograf Douglas Menuez, podróżował po stanie Jalisco w Meksyku w poszukiwaniu korzeni tej wiekowej praktyki fermentacji soku agawy. Odnalazł tradycję, która stała się wręcz synonimem Meksyku. Przygotowana prezentacja to hołd oddany odwiecznemu, najwspanialszemu i najbardziej trwałemu elementowi meksykańskiego dorobku kulturalnego.

Douglas Menuez’s photographic journey into one of Mexico’s oldest traditions becomes a stunning visual portrait of the country — its light, its landscape, and its people. See the project at http://mediastorm.com/publication/heaven-earth-tequila

A może to Cię zainteresuje?